Santrifüj cihazı, genellikle tıbbi amaçlarla kullanılan bir cihazlardandır. Sıvı veya katı bir maddedeki parçacıkları ayrıştırmak için kullanılmaktadır. Temel prensibinde merkezkaç kuvvetinin etkisi ile çalışmaktadır. Bu kuvvete, “santrifüj kuvveti” adı da verilmektedir. Santrifüj, sabit dairesel eksenli dönme hareketi yapan bir cihazdır. Laboratuvar ekipmanlarının vazgeçilmez ve en değerli parçası kabul edilmektedir. Katı veya sıvı maddelerdeki parçacıkları, yer çekimi ivmesinden daha büyük bir kuvvetle ve büyük hızla döndürerek ayrıma işlemine dayanan bir prensiple çalışmaktadır. Cihazlar, motor büyüklükleri ve kullanıldıkları alana göre dakikada 10 ila 15 bin devirle çalışabilmektedirler. Ticari uygulamalar, astronomi, geoteknik modelleme, süt sanayisi, serum üretimi, süspansiyon ayrıştırma ve izotop ayırma gibi farklı işlemler için kullanılır.

SANTRİFÜJ ÖZELLİKLERİ

Santrifüj cihazları, sağlamış olduğu olağanüstü hızdaki dönme hareketi, bir sıvı veya katıdaki hücreler, akyuvarlar, bakteriler ve izotoplar gibi parçacıkları merkezkaç kuvveti yardımıyla ayrıştırma işlemi yapmasına olanak sağlamaktadır. Bu şekilde sıvıların içerisindeki süspansiyon veya emülsiyon halindeki parçacıkları bile ayrıştırabilmektedir. Süspansiyonlar ve emülsiyonların ayrıştırılması için ideal cihazlardandır. Cihazın gerçekleştirebildiği işlemlere örnek vermek gerekir ise, santrifüj cihazına konulan kandaki pıhtı cihazın altında, yağlar ortasında ve serum en üst kısmına toplanarak kolaylıkla ayrıştırılabilmektedir. Santrifüjün içerisinde karışımların konulacağı seleler vardır. Santrifüj işlemi için özel tüpler kullanılır. Bu tüpler, cihazın içine simetrik olarak yerleştirilir. Cihazın devri ve kaç dakika döneceği, içindeki maddeye göre değişebilmektedir. Uygun devir ve dakika ayarlanarak işlem yaptırılır. Farklı veya sabit açılı santrifüj cihazları bulunduğu bilinmektedir. Farklı açılı santrifüjlerdeki tüpler cihaz çalışmadan dik konumdayken, motor çalışmaya başlayınca yatay pozisyona yaklaşmaktadırlar. Bazı tasarımlarda da tüpler eğimli yataklara yerleştirilmek sureti ile çalıştırılmaktadır. Bu modelde dönme esnasında tüpler açılarını korur yani sabit açılı kabul edilmektedir.

SANTRİFÜJ ÇEŞİTLERİ

Santrifüj cihazının 11 farklı türü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunlar sırasıyla;

Masaüstü Santrifüj
Düşük Hızlı Santrifüj
Yüksek Hızlı Santrifüj
Ultra Santrifüj
Klinik Santrifüj
Vakum Santrifüj
Soğutmalı Santrifüj
Mikro Santrifüj
Santrifüj Pompa
Endüstriyel Santrifüj

MASAÜSTÜ SANTRİFÜJ

Masaüstü santrifüjler araştırma laboratuvarlarında sık kullanılan pratik cihazlardandır. Sıvı ortamdaki maddeleri yoğunluğuna göre ayırır ve konsantre haline getirir. Ağırlıklı olarak doku kültürü, protein çalışmaları, DNA ve RNA çalışmalarında kullanılmaktadır. Yerden tasarruf sağlayan ve masaüstünde kullanılabilecek boyutlarda ergonomik tasarlanmışlardır. Bir doku için uygulanan santrifüj işleminde önce parçalanmamış hücreler, sonra sırasıyla hücre zarı, çekirdek, mitokondri, lizozomlar, mikrozomlar ve ribozomlar çökelmesi sağlanmış olmaktadır.

DÜŞÜK HIZLI SANTRİFÜJ

Düşük hızlı santrifüjler ağır parçacıkları çökeltmek için kullanılmaktadır. Hızları 4 – 5 bin devir civarındadır. Düşük hızlı santrifüjler oda sıcaklığında kullanılabilirler. Sabit açılı veya kova tipinde açılan rotorları bulunmaktadır. Tüpler, 10 ila 50 mililitre arasında değişebilmektedir. Ağırlıklı olarak sıvılardaki ve süspansiyonlardaki hücrelerin çökeltilmesinde kullanılmaktadırlar.

YÜKSEK HIZLI SANTRİFÜJ

Yüksek hızlı santrifüjler yüksek devirde çalışan ısı kontrollü cihazlardandır. Sıcaklığın ve hız kontrolünün önemli olduğu biyolojik uygulamalarda kullanılmaktadırlar. Dikey, sabit açılı ve açılan rotorlar kullanılmaktadır. Sabit açılı rotorlara 0,5 ila 1,5 mililitrelik 18 adet tüp konulabilmektedir. Küçük hacimli numuneleri veya maddeleri kısa sürede çökeltebilmektedir. Biyolojik ve kimyasal numuneler için orta veya yüksek hızlı cihazlar kullanılmaktadır. Nükleus, kloroplast gibi hücre organelleri; nükleik asitler ve proteinler gibi makro-moleküler kimyasal uygulamalarda çökeltme işlemi için ideal cihazlardan olduğu bilinmektedir.

ULTRA SANTRİFÜJ

Ultra santrifüjler karmaşık yapılı, kompakt santrifüjlerdendir. Hızları dakikada 10 ila 15 bin devire ulaşabilmektedir. Yüksek hızda çalıştıkları için rotoru ısınmakta olup, soğutulması ve sürtünmenin önlenmesi için yüksek vakumda tutulması önem arz etmektedir. Çeşitli arızalara veya mil veya rotorun kırılma ihtimaline karşı içleri çelikle kaplanmıştır. Numunelerin ağırlıklarının oluşturacağı dengesizlik sonucu titreşimin zararlarını engellemek için miller esnek malzemelerden yapılmıştır. Organeller ve moleküller gibi hücre bileşenlerinin saflaştırılması ve ayrıştırılması; saflaştırılmış makro-moleküllerin analitik ölçümleri gibi işlemler için kullanılmaktadırlar.

VAKUM SANTRİFÜJ

Vakum santrifüjleri fonksiyonlu cihazlardandır. Numunelerin konsantre edilmesi, çözülmesi veya çözücünün ayrıştırılması gibi işlemler için kullanılmaktadırlar. Sıvı çökeltileri kuru duruma veya ıslak bir çökelti halinde konsantre etme kabiliyetleri bulunmaktadır. Proteomik, genomik, hücre biyolojisi, mikrobiyoloji ve ilaç geliştirmede kullanılmaktadırlar. Bir vakum santrifüj konsantratörü, vakum, santrifüj kuvveti kullanır ve bazen sıvıyı buharlaştırmak ve DNA, RNA, nükleotidleri ve diğer proteinleri konsantre hale getirmek için ısı veya gazları ayrıştırabilmektedirler. Vakum santrifüj konsantratörleri ısıtma veya gaz ayırma yetenekleri, hız kapasitesi, ısı ve zaman ayarları ve gürültü seviyesi gibi farklılık gösterebilmaktadirler.

SOĞUTMALI SANTRİFÜJ

Soğutmalı santrifüjler sıcaklığa duyarlı maddelerin ayrıştırılmasında kullanılmaktadırlar. Dönme işleminin ortaya çıkardığı ısının, numunenin kimyasal yapısını bozmasını önlemek için ek bir soğutma bölümü bulunmaktadır. Canlı hücreler ve proteinlerin ayrıştırılması işlemlerinde kullanılabilen özelliktedirler.

MİCRO SANTRİFÜJ

Mikro-santrifüjler, laboratuvarlarda kullanılan cihazlardandır. Klinik araştırma ve akademik laboratuvarlarda en önemli araçlar arasında kabul edilmektedir. DNA, protein, kan veya diğer numuneleri ayırmak için kullanılmaktadırlar. Tezgâhlarda kullanılabilecek boyutlarda tasarlanmışlardır. Programlanabilir kontrol sistemleri, rotor boyutu ve kapasitesi, rotor hızı ve sessiz çalışması gibi farklı modelleri bulunabilmektedir.

SANTRİFÜJ POMPA

Santrifüj pompa sıvıların çekilmesi için kullanılan bir pompa çeşidi olarak bilinmektedir. En önemli kullanım alanı petrol ve su sondajlarıdır. Su tahliye işlemlerinde de kullanılmaktadır. Çark, salyangoz, difüzör ve salmastra adı verilen parçalardan oluşmaktadır. Pompa çalışırken sıvı, çark merkezine çekilir ve santrifüj kuvveti sayesinde çark çevresinde dolaşarak aktarılmaktadır.

ENDÜSTRİYEL SANTRİFÜJ

Endüstriyel santrifüjler Kolloid bileşenlerini, yani bilinen şekli ile sütten kaymak ve tereyağı ayırma gibi işlemleri, kimyasal uygulamaları, sondaj sıvısından katıları temizlemeleri, kurutma malzemelerini ayrıştırmak ve su arıtımı gibi işlemler için kullanılmaktadır. Bazı endüstriyel santrifüjlerde ayırma işlemi için sedimantasyon veya filtre kullanılmaktadır. Endüstriyel santrifüjler, metalleri dökmek ve kimyasallar hazırlamak için de kullanılmaktadır.

MANYETİK KARIŞTIRICI GENEL SORUNLARI             

TEKNİK DESTEK

İster Masaüstü ister ise Endüstriyel olsun, cihazların kullanıma ve zamana bağlı olarak genel fonksiyonel sorunları oluşabilmektedir. Fakat oluşan bu sorunların hiçbiri çözümsüz değildir. Bu tip cihazların zamansal kullanıcı kaynaklı genel problemleri yaygın olarak rezistans, tabla motoru, gösterge paneli ve ana kartı üzerindeki voltaj girişlerinde baş göstermektedir.

Serivlab724.com Firması olarak Laboratuvar Cihazları Teknik Servis Hizmetimiz sayesinde cihaz ve ekipmanlarınızı, teknik bir sorun olmadıkça 36-70 saatleri içerisinde tamir, bakım ve gerekli kalibrasyonlarını yaparak, sorunlarını çözüme kavuşturmaktayız. Firmamızın temel prensipleri arasında olan müşteri memnuniyeti ve cihazların ömür boyu çalışma garantisi sayesinde siz değerli müşterilerimize hizmet vermek konusunda tercih sebebi sayılmaktayız. Aynı zamanda satışlarını gerçekleştirdiğimiz ayrıca servis ve bakımlarını yaptığımız tüm cihazlar firmamızın teminatı altındadır. Bu sebeple firmamızın yetkili uzmanları dışında cihazda karşılaşılan arızalara müdahale edilmemesini siz değerli müşterilerimizden önemle rica ederiz. Sorunlar karşısında bizlere ulaştığınız takdirde en kısa sürede sizlere ulaşılarak cihaz, bakım ve onarıma mümkün olan en kısa sürede alınacaktır. Siz değerli müşterilerimiz arzu ettikleri takdirde, bizler tarafından sağlanan yıllık bakım hizmetini sözleşme karşılığında alabilmektedirler. Firmamız satışını gerçekleştirdiği ürünlerin dışında yabancı laboratuvar ekipman ve malzemelerine de bakım ve onarım hizmeti de vermektedir. Teknik Servis Hizmetlerimiz tamamen siz değerli müşterilerimizin çalışma koşullarını aksatmamak üzerine dizayn edilmiştir. Bu nedenden dolayı bizzat satışını gerçekleştirdiğimiz ya da bakım ve onarımını sağladığımız Santrifüj cihazı Lab724.com olarak bizlerin teminatı altındadır.