ETÜV CİHAZI
Etüv cihazı, Laboratuvarlarda içerisinde belirli bir sıcaklık elde edilerek mikrop üretme, kurutma, dezenfekte gibi amaçlar için kullanılan önemli bir sterilizatör aracı olarak kullanılmaktadır. Etüv cihazı, kurulum ve maliyetinin düşük olması, çok fazla yer kaplamaması aynı zamanda sterilizasyon işlemini eksiksiz ve kısa sürede gerçekleştirmesi sebebiyle sağlık alanında en çok kullanılan cihazlardan birisidir. Cihaz bölümleri 3 ana etmenden oluşmaktadır. Bunlar kabin, ısıtıcılar, kontrol kartı olarak genel tanımlanmıştır. Cihazlar kullanımlarına göre farklı hacimlerden oluşmuş olup 20 °C – 250 °C aralığındaki sıcaklık değerlerine sahip analog veya dijital termostat ile ayarlanabilen iki kat saç levhadan oluşmaktadır. Aynı zamanda cihazın haznesi hava geçirmez özelliktedir. Etüv cihazı, kullanım alanlarında kuru ısı etüvleri, nemli ısı etüvleri, formüllü etüvler gibi çeşitlere ayrılmaktadır. Günümüzde su, süt, çeşitli yiyecekler mikroorganizmalar taşıdığından dolayı insan sağlığına büyük ölçüde etki ettiğinden dolayı kontrol edilmesi zorunlu bir hal almıştır. Kontrol işlemi aynı zamanda bilimsel açıdan da önem taşımaktadır. Bu noktada etüv cihazları, bakterilerin doğru bir şekilde üretilmesi için gerekli olan ortam şartlarını elektrikli ısıtıcılar sayesinde laboratuvarlarda sağlamaktadır. İnsan vücuduyla bağlantısı olan numunelerdeki bakterilerin çoğaltılması için kontrollü ortam sıcaklığı 37 °C olarak belirlenmiştir. Küf ve mantarların çoğaltılma işlemi için de genellikle kontrollü ortam sıcaklığı 22 °C olarak oluşturulmaktadır. Etüv cihazları, bakteri çoğaltma işleminin yanı sıra sterilizasyon amaçlı da kullanılmaktadır. Cihaz, kuru hava ile sterilizasyon işlemi yapmak sureti ile bakteri ve sporlarının sahip olduğu protein yapılarını yüksek sıcaklık ile bozmaktadır. Kullanım alanları göz önünde bulundurulduğunda bakteri üretme, kuru hava ile sterilizasyon, ısıtma ve kurutma işlemleri için kullanıldığından bahsedilebilmektedir.
ETÜV CİHAZI ÖZELLİKLERİ
ETÜV cihazının türüne göre özellikleri farklılık gösterse de en belirgin özellikleri şu şekildedir;
⦁ Cihazın çalışma sıcaklığı ortam Isısı ile +5…+300 °C
⦁ Cihazın kullanılabilir hacim ortalama 50-114 Litre
⦁ Chazın sağlamış olduğu ısıtma gücü ortalama 1.0-1.25 Kw
⦁ Cihazın elektrik beslemesi 220 Volt
⦁ Ekran LCD
⦁ Veri Kaydı USB Port
⦁ Cihazın raf kapasitesi 1-5 Adet
⦁ Cihazın raf yükleme kapasitesi 1-30 kg
⦁ Cihazın maksimum yükleme kapasitesi 10-150 kg.
ETÜV CİHAZI ÇEŞİTLERİ
ETÜV cihazının 3 farklı türü ve bu türlerinde analog ve dijital modelleri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunlar;
Kuru Isı Etüvleri |
Nemli Isı Etüvleri |
Formüllü Etüvler |
KURU ISI ETÜVLERİ
Kuru ısı etüvler işlevleri gereği bünyelerinde ısıyı 150-180° arasında bulundurmaktadır. Ekipmanların sterilizasyon işlemlerinde kullanılmaktadır. En çok kullanılan türü ise Pastör Fırını denilen türüdür. Kuru Isı Etüvler tasarımları gereği uzun sürebilecek analizere göre dizayn edilmiştir. Cihazlarda genelde olası kontrol ünitesi arızalarına karşı ikinci güvenlik termostatı uygulaması, diğer bir değiş ile güvenlik termostatı cihazın sıcaklık limitleri içinde ayarlanabilecek şekilde üretilmektedir. Bu tip cihazlar ısı cihazlarına özel üretilmiş fan sistemi kullanarak, uzun kullanıma uygun, ısıdan izole fan sistemi bulundurmaktadır. Çalışma ortamlarının ses kalitesi açısından cihazlar sessiz çalışma özelliği ile tasarlanmıştır. Fan sirkilasyonlu hava sistemi sayesinde iç hava kalitesi ve dengesi sağlanmaktadır. Ayrıca bilinmelidir ki Kuru ısı Etüvleri genel kullanım da Mikrobiyoloji Laboratuvarları, Genetik Araştırma Laboratuvarları, Medikal Uygulamalar Laboratuvarları, Genel Kalite Kontrol Laboratuvarları ve Nanoteknoloji Laboratuvarları ile Çevre Laboratuvarlarında kullanılmaktadır.
NEMLİ ISI ETÜVLERİ
Nemli ısı etüvleri, basınç altında kaynayan suyun sıcak buharı kullanılmaktadır. Basınçlı su buharı bir diğer adı otoklav, Yaygın olarak kullanılan, en etkili ve güvenilir sterilizasyon yöntemi kabul edilmektedir. Sporlar dâhil tüm mikroorganizmaları ortadan kaldırabilmektedir. Basınçlı doymuş su buharı ile sterilizasyonda ısı-zaman ilişkisi 121°C’de 30 dakika, 126°C’de 20 dakika, 134°C’de 15 dakika olarak genellenmektedir. Bu yöntem; cerrahi aletler, sıvılar, pamuklu materyaller, eldiven gibi cansız objelerin sterilizasyonunda kullanılmaktadır. Nemli ısı etüvlerinde kullanılan bir diğer yöntem ise basınçsız buhar ile sterilizasyon, literatürde bilinen hali ile koch kazanı, kaynayan suyun buharının sıcaklığı normal atmosfer basıncında 760 mm Hg 100°C’ de gözlemlenmektedir. Yüksek yerlerde basınç azaldıkça kaynama derecesinin düştüğü bilinmektedir. Kullanımı açısından koch kazanı da otoklav gibi silindir şeklinde yapılmıştır. Hava gazı veya elektrik ile çalışan modellerde üretilmiştir. Üstünde koni şeklinde kapağı ve buna monte edilmiş manometresi bulunaktadır. Kazanın içinde sterilize edilecek eşyanın konduğu bir ızgara bulunur. Bunu aşmayacak şekilde kazanın dibine su konur ve ısıl işlem başlatılır. Hazne içerisindeki suyun kaynaması ile oluşan buhar, kazanın içini doldurur ve kapakla kazanın gövdesi arası delikten dışarı çıkar. İçindeki suyun bitmemesi için yandaki bir musluktan damla damla su eklenmektedir. Basınç olmadığından ve sıcaklık çok fazla olmadığından açılıp kapanmasını basit hale getirmiştir. Nemli ısı etüvlerinde kullanılan son yöntem ise Kaynatma yöntemidir. Bu yöntemde ısıya dirençli mikroorganizmalar, sporlu bakteriler ve bazı virüsler 100°C’de birkaç saat dayandığı bilindiğinden dolayı kaynatma ancak evde ısıya dayanıklı metal ve cam eşyaların dezenfeksiyonu için kullanılabilmektedir. Nemli ısı etüvleri tasarımları gereği 100°C’den fazla ısıya dayanmayan maddelerin sterilizasyonunda kullanılır. Ancak bu noktada bilinmesi gereken iki önemli husus vardır. Bunlar, su ancak deniz seviyesinde 760 mm Hg basıncında 100°C’de kaynar ve sterilizasyon zamanı, kaynama derecesinde sterilize edilen maddenin cinsine göre değişir ve sporları öldürmek bazen hiç mümkün olmaya bilmektedir.
FORMÜLLÜ ISI ETÜVLERİ
Formüllü ısı etüvleri 80°’de ısıtılmış su buharına karıştırılan formol ile buharın mikrop kırıcı etkisinin artırılmasında kullanılmaktadır. Bu çeşit etüvlerin diğer çeşitlerinden farkı uygulamada kumaşlara hasar vermemesidir. Bu sebepten ötürü elbiseleri, ipeklileri, kürkleri, kauçuk ve deri eşyaları mikropsuz hale getirmek için, genelde etüvlerin bu çeşidinden faydalanılmaktadır. Sadece mikrobiyoloji laboratuvarları için değil bitki ile ilgili laboratuvarlarda da cam petrilere tohum ekimi yaparken kontaminasyonu önlemek için etüvlerde yapılan sterilizasyon oldukça güvenilir kabul edilmektedir.
ETÜVLERİN GENEL SORUNLARI TEKNİK DESTEK
İster Kuru ister nemli ister ise formüllü olsun, etüv cihazlarının kullanıma ve zamana bağlı olarak genel fonksiyonel sorunları oluşabilmektedir. Fakat oluşan bu sorunların hiçbiri çözümsüz değildir. Bu tip cihazların zamansal kullanıcı kaynaklı genel problemleri yaygın olarak Güç ünitesi, Ana kart, Tuş takımı ve Ekran değişimi baş göstermektedir.
servislab724.com olarak Laboratuvar Cihazları Teknik Servis Hizmetimiz sayesinde cihaz ve ekipmanlarınızı, teknik bir sorun olmadıkça 36-70 saatleri içerisinde tamir, bakım ve gerekli kalibrasyonlarını yaparak, sorunlarını çözüme kavuşturmaktayız. Firmamızın temel prensipleri arasında olan müşteri memnuniyeti ve cihazların ömür boyu çalışma garantisi sayesinde siz değerli müşterilerimize hizmet vermek konusunda tercih sebebi sayılmaktayız. Aynı zamanda satışlarını gerçekleştirdiğimiz ayrıca servis ve bakımlarını yaptığımız tüm cihazlar firmamızın teminatı altındadır. Bu sebeple firmamızın yetkili uzmanları dışında cihazda karşılaşılan arızalara müdahale edilmemesini siz değerli müşterilerimizden önemle rica ederiz. Sorunlar karşısında bizlere ulaştığınız takdirde en kısa sürede sizlere ulaşılarak cihaz, bakım ve onarıma mümkün olan en kısa sürede alınacaktır. Siz değerli müşterilerimiz arzu ettikleri takdirde, bizler tarafından sağlanan yıllık bakım hizmetini sözleşme karşılığında alabilmektedirler. Firmamız satışını gerçekleştirdiği ürünlerin dışında yabancı laboratuvar ekipman ve malzemelerine de bakım ve onarım hizmeti de vermektedir. Teknik Servis Hizmetlerimiz tamamen siz değerli müşterilerimizin çalışma koşullarını aksatmamak üzerine dizayn edilmiştir. Bu nedenden dolayı bizzat satışını gerçekleştirdiğimiz ya da bakım ve onarımını sağladığımız ETÜV Cihazları servislab724.com olarak bizlerin teminatı altındadır.